Hvor blev trygheden af

Tryghed - bedste venner - bamse og dreng www.livsbevidsthed.dk

af Flora Tara Melchiorsen

Hvornår har du sidst følt dig tryg?

Sådan rigtig rart og trygt tilpas ?

Prøv at tænke og mærke efter, hvor var du, hvad skete der og hvad understøttede, at du følte dig tryg?

Ofte vil svaret relatere sig til noget uden for os selv. Vi vil sætte det i sammenhæng med nogen, vi holder af eller noget, der gør os godt i det ydre rum. Måske endda noget omkring præstation, hvor vi får blandet følelsen af at lykkes med noget sammen med følelsen af tryghed

Men ikke så sjældent vil det også kun være momentvist, at vi kan genkalde os trygheden, som små oaser af noget rart.

Og vi kan kigge og pege ud mod verden og give den skylden for, at vi ikke føler os mere tryg og oftere.

At verden er blevet et utrygt sted at være, at der lurer for mange farer lige om hjørnet.

Men det er faktisk ikke rigtigt.

For prøv lige igen at mærke efter.

Altså virkelig at mærke efter, hvor trygheden egentlig bor indeni dig?

Her vil de fleste faktisk allerede begynde at bakke lidt.

For mange af os kan ikke mærke trygheden i indeni os selv, men kun som en ydre tilstand - ofte sat i sammenhæng med andre mennesker eller med præstation.

Og det er en udfordring.

For. Tryghed er hele fundamentet for, at vi mennesker kan trives og udvikle os sundt mentalt såvel som fysisk.

I relationsarbejdet taler vi om trygge tilknytningsmønstre eller utrygge tilknytningsmønstre.

Det er en indbygget tilstand, der vækkes allerede fra vi ligger i mors mave og som er skabt til at folde sig fuldt ud, når vi ankommer til denne verden, gennem vores mors måde at forholde sig til os på og skabe tryghed indeni os på.

Og vores tryghedstilstand starter altså allerede her.

Og her er nærværet en væsentlig spiller.

For at vi - som forældre - kan nå at opfange vores børns signaler, må vi være nærværende.

Vi må se barnet, føle det og mærke det og justere os efter det.

Børn har fire forskellige initiativer, vi kan se efter.

Der er handling, tale, se... og så er der det følelsesmæssige initiativ, som ofte kan være helt subtilt og derfor svært at opdage. Og dermed kræver det stort nærvær og forbundethed med dit barn.

Men det er af stor betydning for dit barns sunde udvikling og trivsel.

For det er her trygheden får vinger og vi lærer at “flyve” trygt og frit i verden i vished om, at vi altid er holdt og støttet.

Men det manglende nærvær i vores samfund, har været med til at skabe en generation af mennesker, hvor vi ikke længere kan finde tryghed i os selv.

Den manglende tryghed betyder, at vi bliver bange for os selv og vores egne indre reaktioner. Når vores følelser griber os, når tankerne løber af med os, eller værst af alt, når kroppen reagerer “uhensigtsmæssigt”, så bliver vi bange for os selv.

Og den frygt skaber endnu mere utryghed og på sigt angst, som med tiden også kan låse kroppen i bestemte tilstande.

Men det startede altså med det manglende nærvær i kontakten mellem mor og barn.

En kontakt, som starter allerede mens barnet ligger i livmoderen. Der er f.eks. flere undersøgelser, der peger på, at sygdomme som f.eks. astma bl.a. stammer fra en stresstilstand hos moderen, mens barnet lå i hendes mave og lungerne skulle udvikles.

Og hvem af unge mødre i dag, kan sige sig fri af ikke at være stresset og presset af samfundsmæssige krav og pres. Ikke mindst idealet om at skulle være den perfekt mor, med friskbagte speltboller til efterfødselsparty, mens man allerede få timer efter fødslen er slank, lettet og lykkelig! 

Så det her handler ikke om hverken skyld og skam, for den manglende tryghed og det manglende nærvær er både noget, vi har fået med i os "dåbsgave" og noget, som er kulturelt skabt.

Skåret til benet handler det om en tilstand i dit nervesystem, som er afhængig af det dybe nærende samvær med dine omsorgsgivere i de første år og senere i din opvækst og sammen med de voksne, du er i kontakt med. Og herefter også sammen med dine ledere/chefer, der gerne skal kunne være i et samspil med sine medarbejdere, som fordrer og folder tilstanden af tryghed endnu mere ud.

Det betyder dog ikke, at vi ikke kan gøre noget ved det.

Tværtimod!

Men vi må først indse, at tryghed ikke handler om fravær af en ydre trussel, men mere handler om en fundamental indre tilstand, der skal genskabes og udfoldes indefra og ud.

Tryghed kan genskabes indefra.

Fra en kærlig omsorgsfuld kontakt til dig selv. En oparbejdet tilstand i dit nervesystem, hvor du langsomt stille og roligt begynde at kende dig selv og dit eget indre landskab. Og gennem dette kendskab lærer at tolke og tyde signalerne fra dit indre, både i din krop og i dit mentale sind.

Mindfulness er et fantastisk værktøj til at starte den rejse, men det er også vigtigt at sige, at det ofte ikke er nok.

Det dybe nærvær i mindfulness skal kombineres med indsigtspraksis og selvkærlighedspraksis ( compassion) for virkelig at skabe en effekt.

En indre tryghed, der langsomt vokser.

Så du lærer at blive din egen voksne omsorgsperson, der indefra og ud kan genskabe trygheden i dig.

Så din krops reaktioner, dine følelser og dit tankemylder ikke skræmmer dig og låser dig i nervesystemets kamp/flugt tilstand, men at du opdager at kunne bevæge dig langt mere frit i dig selv fra et trygt og kærligt sted.

Når først vi har fundet ind i trygheden i os selv, så er der faktisk ikke ret meget, der kan vælte os omkuld uanset hvad vi måtte have med i bagagen.

Det er denne dybe praksis, som har været udbredt visdom i østen i tusindvis af år, men som vi nu begynder at forstå en lille bitte bid af i vesten, for tryghed er en hjerte rejse først og fremmest.

Alt det - og meget mere - kan du læse meget mere om i min bog Hjertevejen (Udkommer den 13. december på Lucia dag, lysets dag).

Fordi verden har brug for, at vi hver især lærer at tænde lys i vores hjerter, så vi kan lyse ud mod verden fra et trygt og kærlighedsfyldt sted i os.

Så bliver verden pludselig også et meget mere trygt sted at være, uden andet end, at vi lyser som små fyrtårn.


Kærligst,

Flora underskrift


Flora siddende i cirkel af solsikker - www-livsbevidsthed.dk

Flora Tara Melchiorsen

Flora Tara Melchiorsen er partner og hovedunderviser i Akademiet for Mindfulness og Livsbevidsthed. Flora er mindfulness- og meditationsmester og har omfattende uddannelsesforløb bag sig indenfor både mindfulness, meditation, yoga, kropsbevidsthed og fysiologi. Flora har siden starten af 2000 været i intensiv personlig masterclass og supervision hos mester Sri Vasudeva. Flora er forfatter til bøgerne Pædagogisk Mindfulness (Dafolo/2012), Vejen til dit barns (og din) trivsel (Akademiet/2019), 10 Uger til Kærlighed (Akademiet/2019) og står bl.a. bag At Leve Mindfuldt på Facebook. Flora Tara Melchiorsen har udviklet flere mindfulness forløb og uddannelser, bl.a. Life & Mindfulness Practitioner®, LMPonline, Life & Mindfulness Educator®, Heart & Dharma© samt HMSR® mindfulness forløbet.

 

0 kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at skrive en!

Skriv en kommentar