16 ud af 20 (svært ramt af hovedpine) oplevede forbedring
af Flora Melchiorsen
Der er en vej ud af smerte...
I starten af året gennemførte jeg et særligt mindfulnessforløb for medarbejdere i Vordingborg kommune.
Det særlige ved forløbet var, at alle 20 deltagere led voldsomt af daglig hovedpine og enkelte med kraftig migræne.
Forløbet var bygget op omkring mit særlige fokus på samspillet mellem krop og bevidsthed. Med en teoretisk indsigt i, hvordan krop og sind er forbundet og påvirker hinanden og så en række kropslige og praktiske øvelser med mindfulness, blid yoga og dybde åndedræt.
Langsomt og blidt fik vi åbnet deltagernes oplevelse af og tilgang til sig selv.
Og med det, vi næsten kan kalde, blid massage af sindet, opdagede deltagerne langsomt - og overraskende for de fleste - hvordan de med blid accept og enkle værktøjer kunne begynde at bevæge noget i sig selv. Og den vej igennem skabe forandring på den hovedpine og smerte, som de ellers havde oplevet forfulgte dem som en tilstand, de ikke kunne komme ud af, men blot måtte affinde sig med.
Resultaterne af forløbet var utrolige.
8 ud af 10 deltagerne oplevede og udtrykte en forbedring af deres tilstand og hver tredje oplevede endda en markant forbedring af deres smertetilstand efter forløbet.
Det bemærkelsesværdige ved forløbet var, at enkelte af deltagerne mødte nærmest modløse og opgivende op. Som en del af dem sagde undervejs: "Det der mindfulness og yoga er godt nok lidt "langhåret".... og senere blev bemærkningen udvidet med: "...det virker jo!".
At opdage at vi selv kan bevæge noget og dermed skabe forandring på et område som hovedpine/smerte og migræne var virkelig en øjenåbner for deltagerne.
Flere var overrasket allerede første gang, hvor de oplevede at komme til undervisningen trætte med smerte og hovedpine, men gik derfra afslappede, friske og uden hovedpine.
Så - udover, at smerterne forsvandt - var opdagelsen i at se og mærke, at vi faktisk kan gøre noget for vores eget velbefindende og at vi faktisk kan ændre en del ting i os selv gennem en målrettet indsats, er virkelig, virkelig vigtig.
Det betyder ikke, at vi ikke skal være opmærksomme i arbejdslivet på f.eks. dårlig trivsel i en måske dårlig kultur på arbejdspladsen. Slet ikke. Det ene udelukker jo heldigvis heller ikke det andet.
Men når det kommer til dagligdags ting, som f.eks hovedpine af opspændte kroppe eller migræne, så kan vi både forebygge og gøre en del for at hjælpe os selv uden medicin.
Når vi kan få kroppen og sindet til at slappe af og finde ro, kan vi frigøre nogle af de stoffer i kroppen, der skaber trivsel og healing og får musklerne i kroppen til igen at slappe af og give slip. Og som ikke mindst får fascien til igen at være bevægelig og fleksibel og dermed også kroppen til at være bevægelig og fleksibel.
Og en bevægelig og fleksibel krop har ofte en direkte sammenhæng til et bevægeligt og fleksibelt sind.
Hvad kan du gøre selv?
Et af de helt enkle områder, hvor du kan gøre rigtigt meget, er at blive bevist om dit åndedræt. Både ved at flytte opmærksomheden fra tankerne og hovedet og ned på dit åndedræt. Og at udvide opmærksomheden med træning af det dybe åndedræt i første omgang.
Ved at blive mere bevidst om dit åndedræts bevægelse, fremfor dine tanker, skaber du en positiv spiral af afspænding i hele dig. Og det er første gode skridt. At du giver dig selv lov til at opdage, at du ikke er dine tanker, men at du har tanker og du kan bearbejde både din krop og dine tanker bl.a. gennem fokus på dit åndedræt.
Med denne første lille opdagelse bliver du måske motiveret for at gå videre med de blide yoga stræk, meditation og mindfulness. Hvem ved?
I hvert fald er der en vej - også ud af smerter. Som holdet fra Vordingborg opdagede.
For de 20 deltagere skete der en forandring. For de 16 var forandringen endda stor. Og afgørende.
Og deres liv i dag er et helt andet, end det var for blot nogle måneder siden.
Flora Melchiorsen
Flora Melchiorsen er partner og hovedunderviser i Akademiet for Mindfulness, Personlig Udvikling og Livsbevidsthed. Flora Melchiorsen er mindfulness- og meditationsmester og har omfattende uddannelsesforløb bag sig indenfor både mindfulness, meditation, yoga, kropsbevidsthed og fysiologi. Flora har siden starten af 2000 været i intensiv personlig masterclass og supervision hos mester Sri Vasudeva. Flora er forfatter til bogen Pædagogisk Mindfulness (Dafolo, 2012) og står bl.a. bag At Leve Mindfuldt på Facebook. Flora Melchiorsen har udviklet flere mindfulness forløb og uddannelser, bl.a. Life & Mindfulness Practitioner®, Life & Mindfulness Educator® samt HMSR® mindfulness. Flora har sit eget lukkede Mindfulness Mentor forløb, som kører over 12 måneder af gange med plads til 22 deltagere.
0 kommentarer
Skriv en kommentar